Home:‎ > ‎

*Ringbijeenkomst 19 nov


De Ringbijeenkomst op 7 oktober 2019

Op 7 oktober werd er een Ringbijeenkomst gehouden over het thema rouwverwerking in Het Octaaf in Hoorn. De spreker was professor Manu Keirse en hij legde meteen uit dat het eigenlijk niet goed is om over ‘verwerking’ te spreken, maar over ‘rouwarbeid’.

Hij spreekt in dit verband over vier rouwtaken:

1 de werkelijkheid van het verlies onder ogen zien

2 de pijn van het verlies ervaren

3 aanpassen aan de wereld na verlies

4 herinneren en weer leren genieten.

 

Met verhalen uit de praktijk gaf professor Keirse aan hoe belangrijk het is, dat ook de naaste omgeving en hulpverleners op de hoogte zijn van het proces dat iemand in rouw doormaakt. Niets is gek of abnormaal, mensen zijn niet in een model te vatten en rouw komt trouwens niet alleen voor na de dood van een naaste, maar ook bij verlies van werk, het vastlopen van een relatie, een scheiding, een onvervulde kinderwens...

De nadruk deze avond kwam vooral te liggen op wat je als hulpverlener, als naaste, als familielid, vriend of vriendin kunt doen: luisteren, luisteren, luisteren, ook wanneer verhalen steeds herhaald worden.

Professor Keirse heeft ook een heel leesbaar boek over dit onderwerp geschreven: ‘Helpen bij verlies en verdriet’. Wie hier meer over wil lezen, mag het boek van mij lenen.

Op dinsdag 19 november is er een terugkomavond in Het Octaaf waarin er gelegenheid is om met elkaar over dit onderwerp in gesprek te gaan.

U bent er van harte voor uitgenodigd.

 

Marijke Kraak