diaconie‎ > ‎

Diaconale activiteiten

 Via Zending over Grenzen: Vladyslav Kotvitkyy wordt ondersteund

Zending over Grenzen is een internationale, interkerkelijke hulporganisatie die hulp biedt aan mensen in Oost-Europa die lijden onder de gevolgen van armoede. We richten ons vooral op kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen, grote gezinnen en gehandicapten.

In de landen waar Zending over Grenzen werkzaam is, zijn zogenaamde actiecentra van waaruit de hulp geboden wordt. De medewerkers zijn mensen uit het betreffende land die de taal spreken en de cultuur kennen. Zij kennen de situatie van het land, weten waar behoefte aan is en komen gemakkelijk in contact met mensen die hulp nodig hebben.

In Oost-Europa groeien duizenden kinderen op in kindertehuizen, vaak onder moeilijke omstandigheden. Er is een groot gebrek aan voedsel, kleding en medicijnen, schoolspullen en emotionele begeleiding.

Zending over Grenzen heeft als doel het dagelijks leven van de kinderen te verbeteren door te voorzien in de eerste levensbehoeften en ze voor te bereiden op deelname aan de maatschappij. Hierbij horen ook verjaardagsfeestjes, (tand)artsbezoek en uitstapjes. Juist die extra zorg is belangrijk voor kinderen die de steun en veiligheid van een gezinsleven missen.

“Ons” sponsorkind is Vladyslav Kotvitkyy in een kindertehuis in Pluzhne, Oekraïne. 

Meer informatie over hem vindt u op de diaconale tafel in de kerk.Projecten in Kenia. 

De PG Opperdoes ondersteunt een evangelisch voetbalproject, drie schoolgaande kinderen en een weeshuis in Kenia. Hoe dit allemaal is ontstaan, wat het doel van de ondersteuning precies is en wat er allemaal al is bereikt leest u in dit stukje.

In 2009/2010 heb ik (Laura Smit) gesteund door de PG Opperdoes een half  jaar vrijwilligerswerk verricht in dit prachtige Afrikaanse land. Ondanks heftige dagelijkse problemen zoals een gebrek aan eten, schoon drinkwater, kwalitatief onderwijs, kleding, onderdak, gezondheidszorg, hygiëne en meer, heb ik ondervonden dat deze mensen God iedere dag prijzen voor het gene wat ze wel hebben.

            Zo heeft een ex-bende leider uit de hoofdstad Nairobi, genaamd Tot, zich volledig bekeerd en hij gelooft nu dat Jezus Christus zijn verlosser is. Tot weet als geen ander hoe het is om als klein jochie tussen al die dagelijkse Keniaanse problemen te (over)leven. Ondanks dat het christelijk geloof dagelijks groeit in het land, zijn er veel jonge jongens die het verkeerde pad op raken en in aanraking komen met goedkope drugs, geweld, lijm snuiven, stelen enz. Vele van deze jonge jongens komen terecht in een criminele bende, wat grote maatschappelijke, sociale en economische problemen tot gevolg heeft.   

Het Voetbal team met links Tot en Laura

Om dit tegen te gaan ondersteunt de PG Opperdoes het evangelische voetbalproject onder leiding van Tot. Dit project heb ik samen met Tot opgericht en wordt sindsdien jaarlijks door de PG Opperdoes gesponsord. Iedere schooldag houdt Tot de jongens druk bezig met voetbaltrainingen en aaneengesloten Bijbelstudies. Tijdens de drie schoolvakanties per jaar zijn de risico’s voor de jongens om het verkeerde pad op te gaan groter, daardoor worden er dan voetbaltoernooien tussen verschillende (krotten)wijken en kerkelijke activiteiten georganiseerd. Op deze manier worden de jongens van de straat gehouden, leren ze Jezus kennen en ontstaan er vriendschappen, i.p.v. vijandschappen.   

            Naast het evangelische voetbalproject sponsort de PG Opperdoes drie Keniaanse kinderen om naar school te gaan. Het basisonderwijs in Kenia is gratis, maar is van zeer slechte kwaliteit. Ongeveer 100 kinderen per klas zitten op de grond zonder pen en papier en luisteren de hele dag naar een leraar, welke zelf ook zeer laag is opgeleid. Veel kinderen leren in hun hele basisschooltijd minder dan wij in groep 3. De PG Opperdoes vindt het belangrijk dat kinderen goed onderwijs volgen en daardoor een kans hebben op een betere toekomst. Een van deze drie kinderen welke dankzij de PG Opperdoes naar een goede school kan is de dochter van Tot. De andere twee kinderen zijn Andy en Conny, zij zijn broers en zusjes van elkaar en wonen in Watamu, een klein dorpje aan de Keniaanse kust.

De twee kinderen  rechts op de foto gaan naar school m.b.v. de PG Opperdoes

            Ten slotte, heeft de PG Opperdoes veel bijgedragen aan het christelijke weeshuis genaamd God Our Father’s Children’s Home welke ook in Watamu is gevestigd. In dit weeshuis worden meer dan honderd (wees)kinderen opgevangen en voorbereid op een betere toekomst. De PG Opperdoes heeft dit huis ondermeer gesteund met een waterput en een koelkast voor medicijnen. Meer informatie over dit weeshuis kunt u vinden op: http://www.kenyachildrenshome.com/Home.html

In de toekomst hopen we dat de projecten in Kenia op dezelfde manier door kunnen gaan. Daarnaast staat er op de planning om naast het evangelische voetbalproject o.l.v. Tot ook een kippenproject op te starten. Hierdoor kan het voetbalproject in de langere termijn zelfonderhoudend worden.

            Namens alle Kenianen die bij de projecten betrokken zijn wil ik een ieder hartelijk bedanken voor zijn of haar hulp! Ook wil ik namens hen aan een ieder vragen om te bidden voor de projecten, zonder Gods hulp kunnen deze mensen namelijk niet. Daarnaast hopen we dat jullie in de projecten zullen blijven vertrouwen en hen ook in de toekomst zullen blijven steunen.


 De waterput bij het weeshuis.


Voor meer informatie over de projecten mail naar: laura_smit12@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Subpagina''s (1): *verslag middagtocht